Stiftelsen Viktoriagården är en socialterapeutisk verksamhet med ett HVB, Lönkan HVB, för barn och unga i åldrarna 16-19 år med tillstånd från IVO att bedriva hem för vård eller boende enligt 7 kap. 1 § första stycket socialtjänstlagen (2001:453)
Vi tar emot barn och unga som vistats i olämpliga miljöer (till exempel som har begått enstaka brott, provat droger eller som har hotfullt beteende). Det kan röra sig om psykosocial problematik, beteendeproblematik, svårigheter att klara av sociala relationer, sköta sin skolgång, begynnande kriminalitet samt att upprätthålla en meningsfull och strukturerad vardag. Vi tar även emot ensamkommande med liknande problematik. Vi har långvarig erfarenhet av NPF. Lönkan HVB erbjuder ett litet boende (6 platser) med hög personaltäthet i en familjär miljö.

Vi vill skapa trygghet för den enskilde och öka dess tillit till vuxna i en trygg och professionell behandlingsmiljö. Med föräldrastödsprogram finns möjligheten att påverka och förstärka såväl föräldraförmågan som föräldrarna till djupgående förändringar i den mån det behövs.
Vi vill erbjuda behandling till ungdomar med allvarliga beteendestörningar med risk för kriminellt och/eller antisocialt beteende. Fokus i behandlingen ligger på beteenden hos ungdomen som sammankopplas med negativt beteende som kan förändras och vi vill skapa en känsla av sammanhang i samhället för dessa barn och ungdomar. Vi vill hjälpa ungdomen att bryta gamla, dåliga mönster och ge en möjlighet till nystart med positiv behandling. Vi arbetar socialterapeutiskt med verktyg som ART, KBT, MI, lågaffektivt bemötande och ACT. All missbruksvård ges externt t.ex i samarbete med MiniMaria.
På Lönkan använder vi oss av evidensbaserad praktik för barnets/ungdomens skull. Detta för att säkerställa god vård samt för att undvika godtycklighet i behandlingen. Barnet/ungdomen och stödpersonen beslutar tillsammans hur behandlingsplanen samt insatserna skall utföras, detta dokumenteras och utvärderas. Med kognitiv terapi arbetar vi arbetar på förändring av ungdomars beteende, attityder och tankemönster. Metoderna anpassas till ungdomarnas individuella inlärningsförmåga och vi beaktar begåvningsnivå, motivation och mognad. Förändringsmålen är antisociala attityder, avvikande umgängeskretsar, vistas i osunda miljöer m.m. FN’s barnkonvention är fundamentet i vår värdegrund.
Med hög personaltäthet och bred medarbetarkompetens erbjuder vi ett alternativ för de unga som har behov av skydd och stöd då de vistats i skadliga miljöer, visat tecken på ogynnsam utveckling eller utsatt sin hälsa/utveckling för risk för skada.
Vi välkomnar ungdomar med beteendeproblem och psykisk ohälsa. Vårt socialterapeutiska boenden ger en trygg miljö, där ungdomarna kan få komma till ro och få det stöd och den struktur de behöver i det dagliga livet. Vi stöttar ungdomarna i de omvårdnadsbehov de har här och nu, och förbereder dem för framtiden. Vi hjälper dem i allt från läxläsning till att laga mat, städa och tvätta till andra vardagliga uppgifter som behövs för att gå vidare självständigt i livet.
Vi satsar på att ge ungdomarna ett sammanhang i det lilla boendet med få ungdomar och hög tillgång till personalstöd, men också i ett större sammanhang varför vi prioriterar att ungdomarna så fort som möjligt kommer ut i skola/praktik och föreningsliv för att bli delaktiga i samhället. Vi menar att ungdomarna måste få känna sig sedda, förstådda, behövda och få en känsla av sammanhang i allt de gör.
Lönkan ligger strax utanför samhället i Järna. Boendet har busshållsplats inpå knuten och från Järna tar man sig till Stockholm med kommunala medel på ca 1 timme. I Järna centrum finns fritidsgård, affärer, vårdcentral och distriktstandläkare samt buss, tåg och pendel. Här förenar vi det lilla samhällets charm och sammanhållning med närheten till storstadens puls och utbud.
Vi upprättar individuella avtal utifrån varje enskild ungdoms behov.